Happy New Year!


Dan före dan

Dagen före årets sista dag har snart nått sitt slut och kvällen på den har vi spenderat hemma hos M&M med läcker laxsallad och Bingolotto, mysigt! Nu blir det kaffe och glass innan vi rullar hemmåt, det är ju faktiskt en dag imorgon också!

Lättnad

Det var inte så hemskt som jag trodde på mötet idag. Hade väntat mig att vågen skulle visa +5 kg, minst! Det är ju ändå semesteruppehåll på spinningen och intaget av mat och alkohol har ju minst fördubblats. Så det var en riktigt skön lättnad som spreds när vågen BARA visade +1.1 kg. Skönt! Så till nästa möte (som inte är förrän om två veckor pga trettondagen) ska jag ha gått ner det och lite till!

Domen

För två veckor sedan blev det inställt pga snökaoset och förra veckan var jag inte riktigt körduglig så detta innebär att sen jag berättade det för er (tre veckor sedan) har jag inte varit på ett viktväktarmöte men idag ska jag dit. Dit för att få domen! För de senaste veckorna har det varit kaos vad det gäller min kost; snabbmat, alkohol, snacks och julmat. Riktigt illa så vågen visar garanterat plus ett par kilon, frågan är bara hur många?

Work

Klockan slår snart tre så det betyder jobba jobba jobba och därmed också väldigt inaktivt på bloggen men vi hörs senare!

Bra start på dagen

Idag har jag haft en riktigt lugn och skön förmiddag med sovmorgon, långdusch och tv-spel med sambon. Men nu är det hög tid att göra något av dagen så nu ska jag ta en promenad med Ida innan jag städar undan lite här hemma och sen klockan tre bär det av mot jobbet. Hörs senare!

Today's Theme

Resten av detta året (nu är det ju inte så lång tid kvar) skippar jag TT-inläggen och kör igång med dem igen lördagen den första januari. See you then!

The sorcerer's apprentice

Filmen jag och Chass ser just nu..

Easy a

Filmen jag och Nathalie såg tidigare idag..

Cinema

Bion var sådär (lägger upp en trailer senare), inte fullt så rolig som man trodde den skulle vara men ändå helt ok. I alla fall körde jag hem Nathalie till Ängelholm efter filmen och därefter körde jag inom föräldrarna i Hjärnarp och sedan tillslut hem. Nu är jag hemma, ligger i dubbelsängen med Chass, tittar på film och äter clementin. Lite mys sådär på tisdagskvällen helt enkelt.

Middag & Bio

Av mig och M fick Nathalie en kväll med bio och middag i julklapp så det är så jag ska spendera kvällen. Efter Väla slog vi ihjäl lite tid med att provsitta/-ligga alla IKEAs soffor och sängar, roligt! Men nu sitter vi i alla fall på Harry's inne i Helsingborg för att käka och sen halv sju blir det bio.

Mellandagsrea

Trots att plånboken inte tillåter befinner jag mig nu på Väla tillsammans med syster min för lite mellandagsshopping. Som sagt ekar det ganska tomt i plånboken efter att ha inhandlat alla julklappar så min plan är att inte ens gå in i ett provrum för då kan jag inte lockas. Smart va?! Men Nathalie står nu i provrummet på Gina och testar som bara den så hennes plånbok lär väl likna min vid dagens slut. :)

Julhelgen

Nyss var det torsdag och jag var fullt uppe i de sista julförberedelserna. Men sen kom julafton och efter det har dagarna bara rullat på och nu sitter jag här, tisdagsmorgon och vet inte alls vart tiden tog vägen. Men eftersom jag har haft saker att göra hela tiden och har jag ju även massor att skriva om, så enjoy..

I torsdags (lillejulafton) var jag hemma hela dagen för att fixa de sista julklapparna samt alla andra julförberedelser. Jag lämnade heller aldrig hemmet dels pga snöoväder men även pga att jag dagen innan varit på personalfest och sätter mig inte i en bil dagen efter intag av den mängden alkohol, därför blev det inte heller något VV(ViktVäktar)-möte. Tradigt men samtidigt skönt att hela dagen få sitta i soffan! När M sedan kom hem efter en heldag på jobbet avslutade vi den juliga dagen med tacos och film.
Vår lata hund spenderade nästintill hela lillejul i sin korg.

Sen kom julafton. Det skulle dammsugas, det skulle rimmas, det skulle fixas en födelsedagspresent och till slut skulle vi även befinna oss i Hjärnarp för att där fira jul med min familj. Hemmagjord glögg och massa prat medan vi (mestadels mamma då) stod i köket och förberedde mat för ett helt kompani. Därefter blev det självklart Kalle i stora rummet innan M&M också dök upp i dörren. Massa mat, jultomten på besök, lite mer mat, julklapps öppning, gröt, fotografering av fyrbenta, prat, mys, sängen.

Den 25:e (juldagen) hade vi sedan en födelsedagsgris att fira så efter det att vi ätit frukost och spelat Trivial Pursuit i Hjärnarp körde vi hem, packade om väskorna och körde igen. Lämna grisen hos M&M, käka lunch på vägen, checka in på gästis och sen var kvällen igång. Middag och förfest hemma hos Macce & Sara, massa folk, massa dricka, väldigt trevligt! Vi var sedan (på morgonen) alla överens om det hade varit trevligare att stanna hemma hos Macce & Sara än ha stuckit till Jägersbo där vi spenderade slutet på Macces 25-årsdag och början på den 26:e. Men det är klart lätt att vara efterklok!

Annandag jul ville vi allihopa helst bara sova. Sova oss igenom denna tunga dag men tyvärr funkar det inte alltid, ganska sällan faktiskt.. Så efter frukost (läs: ett halvt knäckebröd) vid nio när vi fått fem timmars sömn blev det ytterligare några timmars sömn innan vi åkte hem till Macce & Sara. Lite lek med barnen och ett par glas vatten, sen var man fit for fight igen, NOT! Men vi rullade i alla fall vidare med sikte på hemmet och efter ett par stopp på vägen då vi andades frisk luft (mådde inte allt för bra denna dag), handlade, hämtade upp Chass och hämtade upp grisen var vi till slut hemma och efter lite matlagning blev det soffan resten av kvällen. Perfekt!

Så helt plötsligt hade vi en till födelsedagsgris, min kära mamma har ju också lyckats tajma in att komma i mellandagarna, den 27:e för att vara mer exakt. Men innan dess att vi skulle till Hjärnarp för att fira henne behövdes lite mer soffliggande och detta gjorde jag såklart tillsammans med Chass, filmer och kortspel. Sen var jag verkligen taggad på att fira fina mamma så när vi kom till Hjärnarp och alla vara samlade i stora rummet framför de senaste tv-spelen smet jag in i köket och lagade oss tre-rätters. Toast skagen. Club sandwich med fläskfilé. Pepparkakscupcakes med white-chocolate frosting. Mums!
Eftersom mamma inte själv är så förtjust i att vara med på bild får lilla-syster pryda skärmen, här i för min mössa. Sötnos!

24 December 2010


Dagens recept


Mörk chokladkola med havssalt

Ingredienser
2 dl vispgrädde
3 msk kakao av god kvalité
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk flytande glykos
havssalt

Gör så här
Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov. Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna. Låt svalna. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och garnera med några saltflingor. Packa kolan i smörpapper eller cellofan. Förvara svalt.


strong>Dagens bild & låt

White Christmas - Bing Crosby

Today's Theme


23 December 2010


Dagens recept


Saffransglass

Ingredienser
1 pkt saffran, 0.5 g
1 tsk konjak el rom
2.5 dl vispgrädde
2.5 dl mjölk
6 st äggulor
1 dl strösocker
0.5 dl flytande honung

Gör så här
Blanda saffran med konjak i en stor kastrull och låt stå ca 5 min. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp. Vispa äggulor, socker och honung och vispa ned i den heta gräddblandningen. Sjud under omrörning tills blandningen blir lite tjockflytande. Gör gärna ett rosprov för att kontrollera att smeten är klar. Låt blandningen svalna. Kör sedan i glassmaskin (om man har det, annars i frys) tills glassen är krämig. Vid frysning i vanlig frys ska glassen röras om en gång var 30 minut tills glassen blivit krämig.


Dagens bild & låt

Mary's boy child - Harry Belafonte

22 December 2010

[Tyvärr kom detta inlägg lite sent då strömmen igår bestämde sig för att gå sin väg när jag hade tid att blogga.. ]

Dagens recept


Saffransskorpor

Ingredienser
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


Dagens bild & låt

This is christmas - Luther Vandross

Strömavbrott följt av personalfest

Med en stekpanna kvar i disken beslutar sig strömmen för att lämna mig och min rädsla för mörker själva. Suck! Det var därför det inte blev något dammsugande och inte heller något bloggande. Nej istället tog jag och packade mig en liten väska och körde ner till M&M där jag fick göra mig i ordning och äta frukost.
Så här fint var det hemma hos M&M. Enjoy!


Mellan klockan tio och tjugofyra var jag tillsammans med mina kollegor ute och for lite hit och dit eftersom den årliga personalfesten höll rum. Bilder och mer info om det kommer senare när jag orkar för nu ska jag placera mig i soffan finslipandes på de sista julklapparna för det är ju faktiskt väldigt nära nu..

Christmas tree

Granen står så grön och grann i stugan,
granen står så grön och grann i stugan
Tralala, tralalalala, tralalalalalalalala

Five

Morning! Fem saker jag måste få gjort innan jag ska köra hemifrån strax efter nio..

Klä granen
Diska undan berget
Blogga
Gå ut med soporna
Dammsuga

Ostoppbar

Maten är i magen så nu är jag placerad i soffan tillsammans med två finingar och tittar filmen Unstoppable. Blir mer julklappsinslagning senare så vi hörs då!

21 December 2010


Dagens recept


Jordnötsbräck

Ingredienser
100 g smör
2.5 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
100 g jordnötter, saltade

Gör så här
Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka tills massan är 145 grader. Det tar 10–15 minuter om man kokar på hög värme. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt nötterna. Koka ytterligare 3–5 minuter tills massan åter är 145 grader. Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper. Vicka plåten så att massan flyter ut. Bryt knäcken i bitar när den kallnat.


Dagens bild & låt

Deck the halls -Saulo Couto

Vinterpromenad


Första stoppet för årets julfirande

En trött liten Sanna får avsluta inlägget. Tack alla för en bra söndag!

Årets första (öppnade) julklapp

Har letat efter den i snart tre år och nu fick jag den av M&M som lyckats hitta den i Göteborg i helgen. Tack!

Paketinslagning

Idag tog jag mig sovmorgon innan frukosten och morgonpromenaden med Ida. Riktigt skönt! Men nu står paketen på bordet och väntas på att paketeras in i fint julpapper samtidigt som julkalendern ska rulla på tv:n i bakgrunden. Bra start på denna dag!
Bilden togs på vår promenad

Today's Theme

Med fina bilder och goda recept blir Linneas receptblogg veckans tips.

20 December 2010


Dagens recept


Ernst nyttiga julgodis

Ingredienser
2 dl russin
10 st fikon, mjuka
10 st katrinplommon eller aprikoser, mjuka
1-2 msk vatten
0.5 tsk citronskal
2 dl kokosflingor

Gör så här
Kör alltsammans i en matberedare till en jämn smet. Forma smeten till stänger och rulla dem i kokosflingor.


Dagens bild & låt

Jul är här - Tommy Körberg & Sissel Kyrkjebø

Paradis

Istället för julmys hemma med inslagning av paket samt att kolla ikapp på julkalendern blev det julmys hos M&M. Trevligare att sitta och prata och fika! Så imorgon blir det istället inslagning av de sista julklapparna samt kanske lite annat julpyssel. Tar dagen som den kommer nu när jag är ledig, perfekt!

Christmas

Nu sitter jag i Halmstad med färg i håret för det var hög tid att den där utväxten försvann. Förmiddagen spenderades i skolan - årets sista föreläsning så nu har jag jullov, skönt! När jag är klar här ska jag bege mig hemmåt med lite stopp på vägen och sen blir det julmys resten av dagen.

Today's Theme

Saffranstårta med mandelbotten

Ingredienser
Mandelbotten
150 g sötmandel
1.5 dl florsocker
2 tsk mald kanel
3 st äggvitor

Saffransparfait
0.5 pkt saffran (1/2 krm)
3 dl vispgrädde
3 st äggulor
1.5 dl florsocker
0.5 tsk stött kardemumma

Garnering
Lätt tinade hallon

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda finstött saffran och grädde. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen. Finhacka mandeln med socker och kanel i matberedare eller mal den i mandelkvarn och blanda med socker och kanel. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner mandelsockret. Bred ut smeten i formen. Grädda på andra falsen nerifrån ca 25 minuter. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt kardemumman. Vispa saffransgrädden och vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten jämnt på den kalla mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 3 timmar. Har den stått länge i frysen bör den tempereras en stund före servering. Garnera med lätt tinade hallon.



19 December 2010


Dagens recept


Chokladkola med lakrits

Ingredienser
25 g smör 
0.5 tsk salt 
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl socker 
2 msk honung
2 msk ljus sirap
150 g mörk choklad, hackad
50 g Turkisk peppar, krossad

Gör så här
Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 122 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smält. Rör sedan ner den krossade turkiska pepparn. Häll kolan i en smord form. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.


Dagens bild & låt

My grown up christmas list - Sanna, Shirley och Sonja

Trötter

En dag med alldeles för få timmar sömn i bagaget kunde ju bara gå på ett sätt. Trodde jag i alla fall.. Men ack va fel jag hade; jag har inte sluddrat, inte gjort fel stup i kvarten eller utfört något annat symptom som för lite sömn framkallar. Skönt! Nej istället har jag haft en lugn dag som började strax efter åtta med att göra etiketter till julklapparna innan det blev duschen. Sen har jag spenderat eftermiddagen/kvällen med nära och kära hemma hos Marcus, Sara och barnen. Som vanligt god mat och trevligt sällskap - lovely!
Bilderna från dagen kommer imorgon för nu ska jag lite snabbt och lätt skriva ihop dagens TT-inlägg samt dagens lucka..

Natt eller morgon?

För de flesta är de fortfarande natt vid den här tiden men för många kan det betyda början på en ny dag. För mig är det definitivt fortfarande natt så nu ska lampan äntligen släckas. Godnatt!

Today's Theme

Har inte hunnit scrappa något idag så istället blir det ett klipp om hur man färglägger med ProMarker och Copic. Enjoy!



Today's Theme

Har inte hunnit scrappa något idag så istället blir det ett klipp om hur man färglägger med ProMarker och Copic. Enjoy!



18 December 2010


Dagens recept


Pepparkaksknäck

Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 msk smör
0.5 dl hasselnötter, hackade
0.5 tsk pepparkakskryddor
Flingsalt

Gör så här
Koka ihop socker, sirap, grädde och smör i en stor kastrull. Koka utan omrörning till 135 grader eller gör ett kulprov. Ställ ut knäckformar på en plåt. Drag av knäcksmeten från värmen och rör snabbt i den hackade mandeln och pepparkakskryddorna. Fyll försiktigt knäckformarna med smet. Toppa med lite flingsalt. Låt knäcken kallna och stelna. Förvara i lufttät burk.


Dagens bild & låt

My only wish this year - Britney Spears

Bästa..

Varma drycken: Varm choklad
Kalla drycken: Ramlösa
Alkoholhaltiga drycken: Vin
Drinken: Cosmopolitan
Pålägget: Skinka
Grönsaken: Paprika
Frukten: Vindruvor
Bären: Hallon
Kryddan: Piffi grillkrydda
Godiset: Saltlakrits
Snackset: Bio pop-corn
Chokladen: Daim
Osten: Ädelost
Salladen: Kycklingsallad
Tårtan: Choklad och hallontårta
Bakverket: Cupcakes (alla sorter!)
Såsen: Chokladsås
Glassen: Gammeldags vaniljglass
Snabbmaten: Kebabrulle
Flingorna: Kellogs Special K
Pizzan: Capricciosa
Naturgodiset/Nötterna: Torkade aprikoser
Soppan: Gulasch
Utländska köket: Kinesiskt
Halstabletterna/Tuggummit: Extra fruit


Roligt tidsfördriv nu när man placerat sig i soffan efter at ha fyllt magen med både tacos och glass. Fyra proppmätta syskon som brer sig i soffan - perfekt!

45 år

♥ Grattis M&M som idag firar 45-årig bröllopsdag! ♥

Guard

Mamma jobbar och pappa ska på julbord med jobbet så jag agerar barn-/hundvakt ikväll. Tyvärr gör jag det solo eftersom M också ska på julbord med jobbet men det ska nog funka bra ändå. Slänger in lite inlägg under eftermiddagen/kvällen så vi hörs senare!

Förmiddagspromenad


ViktVäktarna

Jag har länge varit missnöjd med min vikt men jag hoppades på att all träning skulle ge resultat. Dessvärre gick vågen aldrig neråt snarare uppåt - tråkigt men sant. När jag sedan efter olyckan sensommaren 2009 inte fick träna på månader blev det knappast bättre. Men en dag för lite drygt sex månader sen rekommenderade min svägerska Sara, ViktVäktarna och berättade hur det hade funkat för henne. Strax därpå gick jag på mitt första möte och idag, sex månader senare, har jag gått ner nästan 15 kg. Än är målet en bit bort men lyckas jag nå min målvikt inom ytterligare sex månader är jag stolt!

Jag har, som ni vet, tidigare inte skrivit något om detta på bloggen och många i min närhet vet inte att jag går på ViktVäktarna. Men givetvis har jag berättat för mina nära och kära och de flesta har varit ett enormt stöd. Tack ni som stöttat mig igenom mina första femton! Så nu i framtiden kommer här komma en liten uppdatering varje torsdag så att ni, mina söta läsare, också kan följa min resa neråt.

17 December 2010


Dagens recept


Världens godaste smörkola

Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.


Dagens bild & låt

All I want for christmas - Mariah Carey

Today's Theme

Avokado- och löjromscocktail

Ingredienser
2 avokado
2 msk creme fraiche
1 1/2 msk pressad citronsaft
salt
12 små snapsglas
små dillvippor
2 msk finhackad rödlök
200 g löjrom, avrunnen
svartpeppar från kvarn
12 små trekanter av citron

Gör så här
Gröp ur avokadon och kör med creme fraiche och citronsaft till slät kräm i en matberedare. Smaka av med salt. Fördela avokadokrämen i snapsglasen och toppa med dill, lök och löjrom. Avsluta med lite nymalen svartpeppar. Häng citronbiten på glas-kanten.


Helg helg helg!

Jag tror inte någon har missat det men om ifall att skriver jag det ändå; Det är fredag! Jag har längtat efter fredagen sen i måndags, minst! I helgen ska jag träffa trevligt folk båda lördag och söndag men vad som händer idag får vi helt enkelt se - idag kör jag på "ta dagen som den kommer. Ha en bra fredag!

Smile

Idag gick förresten prövotiden ut på mitt körkort så jag är happy happy happy!

Today's Theme

127 Hours
Premiär 11 Februari 2011

16 December 2010


Dagens recept


Pepparkakstryffel

Ingredienser
300 g mjölkchoklad av fin kvalitet
25 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0.5 msk finstött kardemumma
0.5 vaniljstång
1 tsk kanel
0.5 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malda nejlikor
0.5 tsk ingefära
150 g mjölkchoklad eller ljus choklad till dopping

Gör så här
Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke. Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Lägg i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet. Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat. Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna. Ta ut chokladklickarna. Täck händerna med kakao och rulla klickarna till runda kulor. Låt dem stå i rumstemperatur i ca en timme för att torka. Smält chokladen till doppingen i vattenbad. Låt den svalna lite. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp kulorna på en tallrik. Istället för att rulla tryffeln till bollar kan man hälla den i en form täckt med bakplåtspapper. Sedan kan man stansa ut tryffeln i olika formar med hjälp av små pepparkaksformar. Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna. Garnera gärna med pepparkakskristyr! Blanda florsocker med lite vatten och lägg i en platspåse. Klipp av ett hörn av påsen och använd som sprits. Spritsa pralinerna som pepparkakor. Förvara svalt eller i kylskåp.


Dagens bild & låt

Santa Claus is coming to town - Frank Sinatra

Jay

Det är omöjligt att somna om så som det skorrar på radion när Mr. Smith sjunger och givetvis gjorde han det alldeles nyss. Så godmorgon folket!

Hypnotisören

Tack vare Chass har jag börjat läsa böcker (istället för bloggar) precis innan lampan släcks för kvällen och det är riktigt skönt att få ha kommit igång med det igen. Jag läser väldigt mycket kurslitteratur alltså är det (trots att det blir mer läsande) skönt att få läsa något annat också. Igår började jag på en av Keplers böcker som jag fått låna av mormor. Tack till er båda!


I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas och en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det. Sonen svävar in och ut ut medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet. Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

Today's Theme

Tycker det är väldigt vackert med långklänningar så kanske ska man passa på att införskaffa sig en nu till nyår. I vilket fall som helst gjorde jag ett sött litet kollage om dessa långa skapelser. Enjoy!

15 December 2010


Dagens recept


Ris á la malta med apelsinpuré och ingefärsrörda hallon

Ingredienser
2 l risgrynsgröt, hemkokt
5 dl vispgrädde
3 dl matyoghurt
1 st vaniljstång, färsk
0.5 sats apelsinpuré(se nedan)
Apelsinpuré
0,5 st apelsin, med skal
3 dl florsocker
Ingefärsrörda hallon
500 g hallon, frysta
0.5 dl råsocker
1 tsk ingefära, malen
1 kruka mynta, färsk

Gör så här
Vispa grädde med skrapad vaniljstång. Skär apelsinen med skalet på i bitar. Mixa apelsin (med skal) och florsocker i mixer med knivblad till en slät puré. Blanda gröt med matyoghurt och sedan med grädde, smaksätt med apelsinpurén. Rör samman lätt tinade hallon, socker och ingefära. Toppa yoghurtmaltan med rörda hallon och garnera med färsk mynta.


Dagens bild & låt

It may be winter outside - Barry White & Love Unlimited

Christmas card

Stack som sagt hem till M&M efter skolan idag för att äta lunch. Men istället för att spendera eftermiddagen med skolarbete tog jag en promenad med mormor samt skrev klart mina julkort så att jag kan posta dem imorgon. Är ju sista dagen att posta dem imorgon om de ska komma fram innan jul. Nu blir det en timme spinning innan det blir middag, hörs senare!

View

Jag bara älskar utsikter så i helgen när vi besökte Göteborg mådde jag toppen!
Utsikten från vårt hotellrum


Utsikten från frukostbordet

Wednesday

Lill-lördagen är kommen och jag sitter för tillfället i skolan (tidsinställt inlägg) och har föreläsning. När jag slutar vid tolv ska jag bege mig till M&M där det blir lunch och lite plugg innan jag ikväll sticker på spinning. En helt vanlig onsdag helt enkelt - inte mycket som sticker ut, men det kan vara skönt ibland. Vi hörs senare!
Nu är det nedförsbacke mot helgen!

14 December 2010


Dagens recept


Jonas mandelmusslor

Ingredienser
100 g sötmandel
5 dl vetemjöl
210 g smör, rumstempererat
1.5 dl fint strösocker
Smält smör till formarna
45 st runda eller ovala, veckade formar
Serveras tex med
Vispad grädde
Sylt, clementincurd eller färska bär

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skålla, skala och mal mandeln. Häll mandeln i en skål tillsammans med smöret, mjölet och sockret. Tag fram din elvisp och arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en smulig deg. Blanda ihop smulorna till en klump och lägg den lägg den att vila svalt i cirka 1 timme. Pensla under tiden formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder. Dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter, passa noga, vi vill inte att de skall bli brända bara gyllenfärgade. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt, clementincurd eller färska bär.


Dagens bild & låt



Gott nytt jul - Sean Banan

Today's Theme

Antingen är jag lat eller så finns inte tiden men tyvärr kommer där ett videoinlägg idag igen..
14 tips från Gran Canaria



Vart tog tiden vägen?

De senaste två dagarna har tiden verkligen bara runnit iväg - helt otroligt! Igår, måndag, tog jag det ganska lugnt genom att spendera en stor del av dagen med att göra årets julkort. Det tog lång tid - men fina blev dem! Framåt kvällen körde jag en timme spinning innan jag fortsatte till Hjärnarp där det väntade kalas för lilla-syster som både fyllde år och hade namnsdag igår. Luciafika, fotografering av fyrbenta samt middag stod på schemat innan jag hamnade i säng strax efter midnatt. Trötter!
Tänk att lilla prinsessan redan hunnit bli nio - tiden går för fort!

Idag har jag varit norrut med en vän för att inhandla de sista julklapparna samt ha en mysdag. Tack för en toppendag! När jag hunnit vara hemma några timmar för att vara med Ida och samla lite ny energi begav jag mig iväg igen men då för att träna. Veckans andra spinningpass - lovely!
Skönt att alla är fixade - nu ska det bara paketeras och rimmas!

Nu är jag helt slut, väckarklockan ringde tidigt och jag har skrattat konstant idag (tar på krafterna) så nu blir det lite blogginlägg följt av duschen och sängen för imorgon är det föreläsning uppe i Halmstad. Fullt ös medvetslös!

Today's Theme

Trots att vi redan hunnit komma fram till lucia har många inte ens börjat tänka på julklapparna. Jag fixade nästan alla klappar i slutet på oktober men det är bara av en anledning; jag besökte Gekås i Ullared! Där kan man verkligen hitta allt och lite till därför blir det, simpelt och bra, dagens tips så här i juletid. Så packa in vännen i bilen och åk till det stora kötcentret ute i absolut ingenstans och ha en riktigt rolig dag!


13 December 2010



Dagens recept


Choklad- och hasselnötskakor

Ingredienser


0.25 sats farmors småkakor (se nedan)
50 g mörk kvalitets choklad 70%
50 g hasselnötter
Ingredienser till farmors småkakor
7 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker
400 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Gör så här
Börja med att blanda ihop degen till farmors småkakor: Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (spara några hela att sätta i kakorna) och knåda ihop med degen. När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en nöt i varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.



Dagens bild & låt


Last Christmas - Wham!

Stjärnvinst


Today's Theme

Glace au four
4 portioner

4 skivor sockerkaka
6 st kakor, t ex digestive eller maryland
100 g mörk choklad
0.5 dl grädde, mjölk eller fruktjuice
1 msk rom eller cointreau
0.5 pkt glass
3 st äggvitor
3.3 dl florsocker
mandelflagor till garnering

Sätt ugnen på 220 grader grillvärme. Dela chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Sätt skålen över en kastrull med hett vatten och rör om tills den smält. Strö över lite mandel och ställ in formarna i den övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det går rätt fort. Pensla kakorna med chokladen på båda sidor och kyl ner. Bryt sockerkakan i mindre bitar och lägg ner i ugnsfasta portionsformar. Blanda spriten med den övriga vätskan och droppa över sockerkakan. Vispa vitan med lite socker och häll ner resten av sockret efter hand. Vispa tills det blir till maräng. Skiva eller skopa glassen över sockerkakan och krossa kakorna över glassen. Täck allt med maräng. Det är viktigt att all glass och även sidorna är täckta av marängsmet. Strö över lite mandel och ställ in formen i den övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det går fort! Ta ut formen när marängsmeten fått fin färg.


Today's Theme

Fyra fina julkort från förra året..
Dags att skicka julkorten snart!

12 December 2010


Dagens recept


Chocolate crackles

Ingredienser
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av hög kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1.5 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk nystött kardemumma
0.25 dl mjölk

1 dl strösocker
0.5 dl florsocker

Gör så här
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.


Dagens bild & låt

Feliz Navidad - José Feliciano

11 December 2010


Dagens recept


Juliga prickar

Ingredienser
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
pekannötter
guldnonstop eller silverkulor
torkade tranbär
skalade pistagenötter

Gör så här
Temperera chokladen: Smält 100 g av chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Ta av från värmen. Smält ner resten av den finhackade chokladen under omrörning tills chokladen tjocknar och går ner i temperatur. Klicka ut små prickar på en plåt med bakplåtspapper och tryck fast en pekannöt, ett guldnonstop, några torkade tranbär och pistagenötter.


Dagens bild & låt

Something about christmas time - Bryan Adams

Gothenburg 2010


Home Sweet Home

Det var skönt att få kliva in genom dörren här hemma. Visst är det skönt att åka bort och ha det riktigt mysigt men bäst är det ändå hemma. Borta bra men hemma bäst! Nu har M gått ut för att pula lite och jag ska packa upp det sista samt förbereda lite inför kvällens lussefika - några vänner kommer förbi på glögg och lussekatter, mysigt! Men innan dess att jag börjar skålla mandel och allt jag ska hinna göra ska jag tömma kameran så att jag kan lägga upp bilderna från helgen här på bloggen.
Hinna gå ut med Ida ska jag också göra. På bilden kommer hon springandes i full fart!

Snabbis

Åtta timmar varade pausen men ni måste ju få en liten uppdatering från vinterfina Göteborg.. Årets julkula är införskaffad, vi har självklart vunnit stjärnvinst, hotellrummet är över förväntningar, snön faller underbart fint och vi ska nu få i oss lite mat innan vi går på bio. Kram

Bloggpaus

Vår årliga "myshelg-strax-innan-jul" är påbörjad då vi är halvvägs upp till Göteborg. Shopping, julmarknad, bio och mys står på schemat så bloggen kommer tyvärr slopas helt fram till imorgon när vi hittat hem igen. Ha en bra lördag & söndag!



[Lucka 11 och Today's Theme kommer alltså imorgon..]


Saknat mig?

Med ett kaffestopp på vägen anlände vi hemma strax efter halv tre och det var då kläderna rök och tändarna borstades fortfortfort innan jag bokstavligen slängde mig i sängen. Det var längesen vi sågs min älskade säng, alldeles för länge sedan. Har du saknat mig lika mycket som jag saknat dig?

Today's Theme

Kokoskyckling med ris

Ingredienser
4 st kycklingbröst
3 dl kokosmjölk
1 pkt wokgrönsaker
1 tsk ingefära
1 msk röd currypasta
1 st lime
matolja
2 dl basmatiris

Gör så här
Koka upp riset i dubbel mängd lättsaltat vatten. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirka 15-20 minuter. Strimla kycklingen och bryn den i en stekpanna med lite olja. Slå på kokosmjölken och lägg i grönsakerna, ingefäran och currypastan. Pressa i limesaft och koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt på slutet. Servera med nykokt ris.


Bamse

Många spenderar nog sin fredagskväll hemma i soffan och tittar antingen Idol, Nobelmiddagen eller någon av alla de bra filmer som visas på tv. Gör man inte det så är man kanske istället ute och dansar med goda vänner. Min fredag spenderar jag i alla fall i soffan tittandes på Bamse och delar en banan med lill-killen. Fredagsmys på hög nivå! Macce och Sara (M's bror och svägerska) är på julbord med Macces jobb så då agerar jag och M barnvakter åt sötnosarna Eric och Sanna. Efter middag och lek åkte pyjamasarna på och båda barnen kröp upp i soffan med mig för att dricka sin välling. Det tog inte lång tid efter det innan lilla Sanna sov men Eric är pigg och kelen så han sitter kvar i soffan/på golvet med mig så får vi se när han bestämmer sig för att det är dags att sova.



10 December 2010


Dagens recept

Saffransrulltårta med lingon

Ingredienser

Tårtbotten
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl (120 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 g (2 kuvert) saffran, finmalen
0.5 dl vispgrädde

Smörkräm
200 g rumsvarmt osaltat smör
0.5 dl florsocker
0.5 tsk vaniljsocker

Fyllning
2.5 dl lingonsylt eller rårörda lingon
1.5 dl strösocker till garnering

Gör så här
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Rör försiktigt ner dem i äggvispet. Tillsätt grädden och rör om. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten på det. Grädda i mitten av ugnen i 240 grader cirka 5 minuter. Strö på sockret till garneringen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bottnen och vänd den uppochner. Låt svalna något. Dra försiktigt bort papperet. Vispa samman smöret och båda sockersorterna till en luftig kräm. Bred ut lingonsylten så den täcker hela bottnen. Bred därefter på smörkrämen. Vik in 1 centimeter från långsidan och rulla ihop så hårt du kan. Förvara kakan i frysen och ta fram för upptining cirka 2 timmar före servering.


Dagens bild & låt


December - Måns Zelmerlöw

Friday I'm in love

När jag landat i M&M's soffa tog det inte lång tid innan jag somnade med en hund på var sida. Två timmar senare vaknade jag till av att det väntade en kopp te till mig. En kopp te som jag somnade ifrån - of course! Vaknade inte igen förrän strax efter 12 och då var det hög tid för lunch. En god kycklingsallad med vitlöksbröd satt fint och gjorde att min energi började komma tillbaka. Följt av lunchen blev det en promenad med mormor och hundarna och nu sitter jag här med en kopp kaffe. Bra fredag hittills!




Winter


Godnatt

Nu har jag hamnat under filtarna i en av M&M's soffor och hade tänkt bli här ett tag också. Vi hörs när jag kommer tillbaka från drömmarnas värld!

Färdig!

Usch vad jag ogillar sådana här stora arbeten. När man kan skriva och skriva och skriva och.. (ja ni fattar) känner jag mig aldrig riktigt nöjd. Det slutar alltså alltid med att jag sitter uppe halva (eller som i detta fall hela) natten innan jag tvingas känna mig nöjd eftersom de normala (du som inte pluggar om nätterna) människorna börjar kliva upp ur sängen som jag bar längtat till i så många timmar.
Vissa har i alla fall sovit gott..

Men nu är jag nyduschad och fräsch så ska bara skriva ut arbetet , sätta tandpetare i ögonen och köra ner till M&M där jag ska spendera hela förmiddagen i deras soffa.

Want to sleep

Avundas alla er som får sova nu!

9 December 2010


Dagens recept


Tusen och en natt dadlar

Ingredienser
12 st färska dadlar
100 g mandelmassa
1 tsk apelsinblomsvatten
25 g rostat mandelspån
6 tsk Nutella
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
bladguld till garnering (valfritt)

Gör så här
Snitta upp dadlarna och plocka ur kärnan. Riv mandelmassan och knåda ihop den med apelsinblomsvattnet. Blanda försiktigt i mandelspånet. Lägg en halv tesked Nutella i varje dadel, fyll sedan med mandelmassan. Finhacka chokladen och smällt 1/3 av chokladen i ett vattenbad, tag av från värmen och tillsätt resterande choklad.


Dagens bild & låt

Stilla natt - Sissela Kyrkjebø

I ♥ Coffee

Just nu väldigt tacksam för kaffe!

Kosten

De senaste fem timmarna har jag haft två pauser i pluggandet: en bloggpaus och en kaffepaus. Men nu är det dags att ta en lite längre paus eftersom jag ska träna samt få i mig lite mat. Träningen blir självklart spinning (utför ingen annan träning nu och spinning funkar bra för mig och mina knän) och till middag ska M göra hans mumsiga fläskpannkaka, kan dessvärre inte äta så mycket för det blev inte alltför nyttig lunch. Men gott var det!




Today's Theme

Den tredje filmen om äventyren i Narnia heter The Chronicles Of Narnia - Voyage Of The Dawn Treader och har premiär på vita duken den 25 december. Perfekt juldagsaktivitet att gå på bio med sin älskade eller hela familjen.


Perfekta julklappen är att bjuda med någon på bio, varför inte se denna då?

Kick!


För att skapa lite extra energi när man pluggar är Ramlösa och clementiner ett jätte bra alternativ. Det är gott, det är nyttigt och det ger bra med energi!

Bio


Min favoritbiograf ligger i Göteborg därför ska vi dit och se den senaste Harry Potter filmen på lördag när vi ändå är där uppe. Mys!


Önskelistan 2010


Lunchdate

Nu har jag precis kommit hem till M&M efter en lunch med mamma och syster - mysigt! Nu har jag fem timmar att spendera med skolböckerna innan det är dags för spinning.


Examinationsarbete

Godmorgon, det är äntligen torsdag! Dessvärre kommer det bli en riktigt tuff torsdag då jag verkligen måste skriva klart mitt examinationsarbete idag eftersom jag imorgon ska köra upp till Halmstad och lämna det. Men jag ska försöka slänga in ett inlägg då och då eller kanske hinna skriva några tidsinställda nu under frukosten så glöm inte att kika in under dagen. :)

Today's Theme

En fin vardagsoutfit med topp och huvtröja från GinaTricot, jeans från H&M och skor från DinSko

8 December 2010


Dagens recept


Brända mandlar

Ingredienser
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering

Gör så här
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut. Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra. Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.


Dagens bild & låt

Have yourself a merry little christmas - The Pretenders

Kvalitetstid

Bakad potatis med goda röror serverades hemma hos föräldrarna och därför är vi nu mycket mätta och belåtna. Perfekt! Utöver middagen fotograferade jag de senaste tillskotten i huset (sex små valpar som ploppades ut under natten mellan igår och idag), spelade Wii med min mamma samt hjälpte syster med matteläxan. Men nu är vi hemma och säger snart godnatt ska bara skriva lite inlägg..
En av de små

Brainarp

Vi har inte träffat min familj på evigheter och eftersom våra helger fram till jul är smockfulla blir det på vardagarna man får träffas. Därför blir det middag där ikväll så nu ska vi snart bege oss hemifrån med sikte på Brainarp (svärfars påhitt!) cause I miss them!
Mi familia!

Festsugen!

Kan väl inte påstå att jag jätte ofta är sugen på att gå ut och festa men idag är en sådan dag då musiken dunkar högt i högtalarna och benen inte kan stå still!

One Tree Hill


Dagens OTH avsnitt var julavslutningen och därför riktigt spännande! Likey likey!

Sockerbagare


Pancakes


Blev pannkakor till lunch som jag lyxade till med lite glass och hallonsylt. Mums!

Lunchtime

Har varit placerad i soffan med skolböckerna hela förmiddagen så nu ska jag göra i ordningen lite lunch som jag sedan ska äta framför det senaste OTH-avsnittet.
Tror det blir pannkakor till lunch idag..

Shop til you drop

På lördag åker vi till Göteborg för att shoppa, gå på jul på Liseberg samt bara ha det mysigt. Traditionellt stannar vi över på Gothia Towers - vårt favorit hotell - så det ska bli en riktigt trevlig mini-weekend. Hoppas på att där hinner dyka upp lite pengar på kontot också så vi kan shoppa lite till oss själva - var ett tag sen nu när man bara tänkt på julklappar den senaste tiden..


Today's Theme


Tävling


Jag tävlar hos Denise om en canvastavla ifrån Önskefoto.
Tävla HÄR du med!

Avatar

Pluggandet för idag är nästan färdigt bara lite renskrivning kvar. Därför har jag placerat mig i soffan med datorn i knät samtidigt som jag tittar på film. Woman can do two things at once! Började titta på Avatar igår men jag somnade ifrån den så nu blir det fortsättningen tillsammans med clementiner och plugg.


7 December 2010


Dagens recept


Leilas knäck med choklad

Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet
2 msk smör

Gör så här
Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta). Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.


Dagens bild & låt

Juligen - Just D

Fraktfritt

Nelly.com har fraktfritt veckan ut - passa på!

Julkort, middag, plugg och säng..

Maten står i ugnen så jag har landat på skrivbordsstolen där jag inte suttit på hela dagen, jag har nämligen haft rumpan i soffan! Pratat och gjort julkort är vad jag gjort från soffan och det har varit mycket trevligt. Nu ska vi som sagt snart äta och sen blir det lite plugg för min del innan sängen kallar. Skippar träningen idag (igen - illa illa!) eftersom skolan går före en timmes spinning. Men imorgon lovar jag att jag ska komma iväg, annars kommer jag bli tjock. Efter gårdagens julbak och att sedan ha juleskum och choklad i en skål på bordet gör inte direkt att kilona rasar. Men herregud det är jul en gång om året och det är viktigt att unna sig ibland för man lever bara en gång!
Självklart har det hunnits med att leka med Ida i snön också. Bilden är dock tagen under gårdagens snölek!

Tisdagsmys

Morning! Idag blir en relativit lugn dag med lite plugg och träning ikväll men fram tills dess ska jag umgås med vännen min som stod vid dörren strax efter halv sju imorse. Vaddå morgonmänniska?

En bra måndag

91 lussekatter (+ två flätlängder), två pepparkakshus, en mjuk pepparkaka i långpanna samt nougatknäck är vad vi hunnit med idag. Att baka tar längre tid än beräknat så julkorten får bli en annan dag men det funkar ju också.. Nu har jag i alla fall krupit ner i sängen men inte för att sova utan för att koppla av och titta på en bra film. Dessutom har jag plockat ihop ett litet fat med julgott som t.ex. lussekatt, juleskum, nougatknäck och clementiner som jag ska ha till. Nu är julen nära och det är så mysigt!





Färgklick

Blev en gammal men oanvänd klämma som fick piffa upp den annars tråkiga outfiten idag. Perfekt!

Vacuum

Hade verkligen behövt dammsuga men att göra det halv åtta en måndagmorgon låter inte så lockande..

Today's Theme

Sidan där jag gör min kollage är helt underbar. Den är enkelt upplagd, det blir väldigt snyggt och där finns massor av bilder du kan välja mellan + dina egna. Helt perfekt! Så klicka här och börja göra finfina kollage redan idag!

6 December 2010


Dagens recept


Julkorv i choklad

Ingredienser
125 g mörk choklad
50 g smör
150 g sötmandlar, grovt hackade
12 st mjuka kakor med apelsinfyllning (om du inte hittar dem kör på med en massa mariekex och ½ dl apelsinmarmelad)
100 g russin
2 msk smarrig konjak
Florsocker

Gör så här
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull och så ner med resten av ingredienserna (utom florsockret, för det kommer vi till senare). Se till att allt blir rejält genomrört. In med chokladgröten i kylen ett tag, så det kallnar ordentligt. Okej, nu ska du rulla korv här. Upp med smeten på en skärbräda och forma en stor korv, ja vi erkänner, just i detta läge ser inte det hela så aptitligt ut, snarare tvärtom, men vänta bara! Rulla in din lilla korv i plastfolie och skjuts in i kylskåpet över natten. Nästa dag, när den är kall och hård rullar du den i florsocker och vips har du en supersnygg chokladvurre!


Dagens bild & låt

Tänd ett ljus - Triad

Christmas

Morning! Det är måndagmorgon och jag har en riktigt bra måndag framför mig. Julbak och julpyssel med en god vän står på schemat och det var nog väldigt längesen jag såg fram emot en hel dag jul som jag gör idag. Blir nog toppen! Men innan dess att hon kommer ska jag förhoppningsvis ha orkat dra fram dammsugaren för att trolla bort Idas alla bebisar - nu fäller hon nämligen extremt mycket, suck!
Ida när vi var ute i snöovädret igår

5 December 2010


Dagens recept


Wienernougat

Ingredienser
100 g flagad mandel
250 g nougat
125 g mörk choklad

Gör så här
Klä en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen och nougaten i vattenbad. När den smält helt, blanda om ordentligt och rör försiktigt ned den rostade mandeln. Häll ner smeten i formen med bakplåtspapper i. Låt den stå i minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1.5 x 3 centimeter. Förvara nougaten i kylskåpet.


Dagens bild & låt

When you wish upon a star - Meaghan Jette Martin

Grandma

Vilken mysig vinterkväll vi har haft! Började med fördrink hemma hos M&M för att sedan hoppa in i bilen för att köra och äta. Vitlöksbröd följt av plankstekar med god dricka och trevligt sällskap. Underbart! Efter det blev det kaffe, dans och givetvis ännu mera snack hemma hos dem igen innan vi sakta men säkert rullade hem.













♥Tack för en trevlig kväll och grattis än en gång mormor! ♥

Födelsedagsmiddag

Nu befinner vi oss nere i Båstad hos M&M för att fira mormors födelsedag. Snart ska vi ut och äta och sen blir det kaffe här hemma. Vi hörs senare ikväll, ha en bra söndagskväll!

Today's Theme

Basilika- och limemarinerade jordgubbar med råkräm på Tahitivanilj
4 portioner

Ingredienser
1 l jordgubbar, färska
2 st limefrukter, saft och skal
0.5 dl basilika, färsk, hackad
0.75 dl socker
5 st äggulor
1 dl socker
0.5 st Tahitivaniljstång (alt vanlig vaniljstång)
4 dl vispgrädde

Gör så här
Rensa jordgubbarna och dela dem. Riv limeskalet och blanda det med sockret. Fördela limesockret över jordgubbarna och pressa över limesaften. Hacka och strö över basilikan. Vänd runt och låt det stå och dra i minst 15 min. Skrapa ur vaniljen ur stången och vispa poröst tillsammans med äggulorna och sockret. Vispa grädden lätt och vänd ner den i äggsmeten. Servera i glas och toppa jordgubbarna med råkrämen. Dekorera med basilikablad.


Försmak på julen


Domingo

Det är den andra advent, snön faller, M och Anton håller på i trädgården och jag sitter i soffan och tittar på film omringad av levande ljus. Dagen ska jag spendera genom att blogga, titta på film och mysa - riktigt njuta av söndagen helt enkelt.


Kalas

"Proppmätt och omringad av massa trevligt folk. Livet är bra!" blev kvällens uppdatering på Facebook och det beskriver verkligen min kväll kanon. Lilla prinsessan fyller ett i dagarna så idag började firandet genom en försmak på julen, mycket trevligt! Hade i för sig inte väntat mig något annat än god mat och trevligt sällskap så det var skönt att kvällen levde upp till mina förväntningar. ;) Nu ska jag i alla fall sova efter lite drygt 1.5 timmes körande i snön men vi kom fram och tyvärr la inte Thias några konstiga men roliga kommentarer som han säger i sömnen endast de gånger han somnat i bilen. [Bilder kommer imorgon. Jag sätter mig inte och publicerar just nu..]

Årets julkalender

Jag har nu sett tre avsnitt av årets julkalender Hotell Gyllene Knorren men kan ännu inte uttala mig. Jag tror inte det kommer bli en sådan succé så att man om tio år sitter och säger "Kommer ni ihåg den julkalendern som visades 2010?". Nej ingen succé julkalender som Mysteriet på Greveholm, Trolltider eller Teskedsgumman men ändå helt ok. Än så länge i alla fall..


Today's Theme





4 December 2010


Dagens recept


Rocky Road

Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.


Dagens bild & låt

Driving home for christmas - Chris Rea

Ledig

Godmorgon folket! Det är lördag och det är för mig en ledig dag, äntligen! Kommer faktiskt inte ihåg sist jag hade en helt ledig dag, det var i alla fall inte denna månaden! ;)
Nu ska vi tre snart på julmarknad och sen ska ikväll ska vi söderut. Vad ska ni göra denna lördag?

JAAA!

Hela dagen har mitt mål varit att hamna i säng innan midnatt och jag klarade det så godnatt.

3 December 2010


Dagens recept


Lingonmousse
4 portioner

Ingredienser
100 g lingon
100 g socker
1 dl flytande grädde
3 dl vispad grädde
2 blad gelatin

Gör så här
Blötlägg gelatinet i vatten cirka 5-10 minuter. Smält ihop lingon, socker och flytande grädde i en kastrull på spisen. Vispa resten av grädden. Krama ur gelantinbladet och blanda det med gräddkoket. Rör sedan försiktigt ner blandningen i den vispade grädden. Häll upp moussen i formar/glas/skålar och låt stelna i kylen.


Dagens bild & låt

Frosty the snowman - Gene Autry

Deadline

Det är lite drygt en halvtimme kvar till deadline men arbetena är klara och inskickade - lovely! Nu ska jag verkligen fira helg och inte röra skolböckerna igen förrän tidigast måndag för på fredag väntar nästa deadline. Vad skulle man gjort om man inte hade skolan, tagit det lugnt kanske?
Hade gått mått på klockan idag

Today's Theme

Tacolax med avokadosalsa och västerbottentortillas
4 portioner

Ingredienser
4 bitar skinn- och benfri laxfilé à 150 g
2 2 krm salt
1 1 påse tacokrydda

Avokadosalsa:
2 2 st avokado, hackade
2 2 st tomater, hackade
1 1 st rödlök, finhackad
2 2 msk hackad färsk koriander el basilika
1 1 st lime, saften
2 2 msk rapsolja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

4 4 st tortillas, stora
3 3 dl Västerbottensost, riven
2-3 2-3 msk rapsolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxfiléerna lätt. Vänd dem i tacokrydda och stek mitt i ugnen 10-12 minuter. Blanda under tiden salsan, smaka av med salt och peppar. Lägg ut två tortillas och fördela osten på dem. Täck med tortillas och tryck till. Dela varje ”tårta” i fyra delar. Stek dem i olja på medelvärme till vacker färg och tills osten smält något. Skär i mindre ”snibbar”. Lägg upp salsan på tallrikar med laxen ovanpå, servera tortillas därtill.

Julgott


Varje dag denna veckan har jag suttit med skolböckerna och inte heller har jag hamnat i säng innan midnatt en ända dag. Därför lyxar jag till det lite idag med årets första julmust samt lite julgott som hamnat i vår traditionella julskål(ar).

Fullt upp!

Ledsen jag inte bloggat tidigare idag men jag har fyra saker (inom skolan) som måste göras till idag och jag är halvt klar med två så jag fortsätter vara helt osocial så hörs vi ikväll..

Today's Theme


2 December 2010


Dagens recept


Johans mintkyssar

Ingredienser
6 dl socker
2 dl vatten
2 msk glykos
15 droppar pepparmintsolja
80 g smät choklad

Gör så här
Smält socker, vatten och glykos. Använd gärna en termometer och en kopparkastrull så går det snabbare att komma upp i rätt temperatur; 120 grader. Tillsätt pepparmintsolja och häll ut massan på bakplåtspapper, stenhäll eller silikonduk. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig. Värm sedan massan igen i vattenbad. Klicka upp på stenhäll eller bakplåtspapper. Smält chokladen i en skål ovanför ett vattenbad. Gör små klickar i mitten på varje sockerplatta. Låt stelna.


Dagens bild & låt

Christmas time - Backstreet Boys

Clementine

Klockan är inte ens nio och jag är ändå helt slut så nu ska jag skapa mig lite energi genom att trycka i mig ett antal clementiner - great!



Jag skapade förresten lite julstämning här på bloggen genom att slänga in lite snöflingor i headern. Dessvärre syns de ganska dåligt eftersom min header mestadels är vit men ändå.. Vad tycks?
Update: Snöflingorna slopades efter drygt två timmar! Fick inte rätt på bredden samt deras placering och när man såg det blev iPhonen blev man alldeles sjösjuk - helt värdelöst! Vi får helt enkelt nöja oss med julkalendern och jultipsen jag slänger in lite då och då för att skapa lite julstämning.

Intryck

Mötet gick inte riktigt som planerat men det slutade väl och resultatet blev så bra det kunde bli. Nu ska jag bearbeta dagens alla intryck med en timmes spinning innan resten av dagen ska spenderas med skolböckerna.

Full rulle

Fullspäckad dag idag men det är bara kul när det händer saker och ting. Började min dag med plugg (så ovanligt!) innan jag fortsatte ner till Båstad där möte väntade. Klockan elva träffade jag upp mormor för tidig lunch och sen gjorde jag ett besök hos Martina på Vissage så nu har man fina och färgade fransar och bryn. Perfekt till helgen! Lite bråttom hade jag sedan upp till Halmstad där jag träffade Caroline för ett duo-arbete och nu är vi äntligen färdiga. Ska springa på ett möte om en timme så fram tills dess hade jag tänkt plugga lite, hörs senare!

Pekfingervalsen

Nu skulle jag egentligen vilja befinna mig i sängen och läsa bloggar och titta på julkalendern istället för att sitta här och skriva på ett av de tusen arbeten som skolan ska envisas om att ha igång samtidigt. Men trots att hjärnan och kroppen vill något annat så går det faktiskt riktigt bra med pluggandet just nu. Tre arbeten ska jag förhoppningsvis få skrivit ikväll/i natt och jag är för tillfället på arbete nummer två så det är bara att fortsätta skriva.
Här sker absolut ingen pekfingervals, nej här skrivs det så fingrarna glöder.
[Hade by the way inte heller kört pekfingervalsen om jag haft en iPad som på bilden för det hade gått undan. Tänk att kunna skriva var man än är? I köket, i soffan, i sängen, på toa, på promenaden, på ICA.. ;)]

1 December 2010


Dagens recept

Pepparkakscheesecake

Ingredienser
Kakbotten
25 st pepparkakor
75 g smält smör

Fyllning
800 g philadelphiaost eller annan cream cheese
2.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0.5 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
10 st pepparkakor

Glasyr
100 g philadelphiaost eller annan cream cheese
1 dl florsocker

Dekoration
Några pepparkakor

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Kör ca 25 pepparkakor och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs. Rör ihop cream cheese och socker. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Häll hälften av smeten i formen. Grädda i 15–20 minuter eller tills kakan har stelnat något. Lägg försiktigt ut ca 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten. Grädda i ytterligare 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten. Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över kakan. Dekorera med pepparkakor.


Dagens bild & låt


Jingle Bells - Jim Reeves

Today's Theme


Bryter ihop

Tre timmars sömn, sju timmar i skolan, en timme på spinningcykeln och nu minst tre timmar framför mig med skolarbete. Jag är så fruktansvärt trött att hela jag håller på att bryta ihop. Ledsen detta blev ett gnäll-inlägg men just nu får jag tyvärr inte fram mycket glädje så vi hörs imorgon då jag förhoppningsvis mår bättre.

Transformed

För lite sömn gör mig till en irriterande surkärring så det är precis vad jag kommer bli under dagens gång. För sömn det har jag inte fått gott av de senaste dagarna och det är inte bra för Rebecca för det sätter sig överallt! För lite sömn gör att jag är sliten, har huvudvärk och är helt okoncentrerad - perfekt en heldag i skolan med spinning som avslutning på dagen.



Nu blev detta ett sånt riktigt gnällinlägg men det är precis som jag misstänkte; surkärringens tid är kommen!

Fortfarande inte färdig

Klockan är tio minuter över två och jag är fortfarande inte färdig med arbetet. Men jag har trots det krupit ner under täcket och får istället skriva klart det sista imorgon. Det betyder frukost med M och därför knappt tre timmars sömn, suck vad skolan sliter på mig! Godnatt!