Välkommen vecka 32

♥ Välkommen vecka 32 (31+0) ♥
 
Kroppen 
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite. I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
 
Barnet
Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg. Ca längd och vikt är 41 cm och 1.5 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Det har varit mycket liv och rörelse i magen den senaste veckan trots att det nog börjar bli trångt därinne och i helgen fick vi för första gången känna vår skatt ha hicka. Mysigt! Magen växer, enligt mig, lite uppåt och jag har nu fått en navel som sticker ut rejält. Jag är fortfarande ganska trött men kramperna i benen har tack o lov avtagit och jag inbillar mig att det är för att jag har blivit mycket bättre på att dricka.
När jag går ensam hemma tänker jag en hel del och oron för förlossning, amning och att vi inte kommer hinna klart med alla inköp, börjar växa sig större och större. På kvällarna är jag därför ganska trött mentalt och det är oftare och oftare känslorna väller över och framkallar massor av tårar. Älskade hormoner!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback