Tekakor & Munkar

Det är söndag och det är tråkigt väder så om jag hade varit ledig hade jag ställt mig i köket och börjat baka. Men då jag är på väg till jobbet får jag istället bjuda er på lite recept så att ni kan baka. Båda dessa recept bakade jag själv efter förra helgen men då det blev så bra delar jag såklart med mig..
 
Tekakor
24 stycken
 
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung
1 tsk salt
12 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
 
Gör så här
Smula jästen i en bunke och lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt honung, salt, vetemjöl och det rumsvarma smöret. Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 10 minuter. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 5 mm tjock och stansa ut rundlar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Baka tekakorna mitt i ugnen 6-8 minuter i 225 grader. Ta ut tekakorna och pensla ovansidan direkt med lite vatten så får dem ingen hård skorpa.
 
Mjuka och saftiga tekakor är godast med lite smör och ost!
 
Nutellafyllda munkar
 
25 g jäst
1 dl rumsvarm varm mjölk
50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 tsk malen kardemumma
1 ägg
4.5 dl vetemjöl
0.5 krm salt
neutral olja (raps eller majs)
strösocker till garnering
ca 3 dl nutella
 
Gör så här
Smula jästen i en bunka och lös upp det med mjölken. Tillsätt smör, strösocker, kardemumma och ägg samt hälften av mjölet. Blanda till en kladdig deg. Tillsätt salt och resten av mjölet och knåda till en blank och fin deg. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp den på ett mjölat bord och dela i 10 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och platta till lite lätt. Täck över med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i några munkar åt gången och fritera dem på varje sida ca 2-3 minuter eller tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper innan du rullar dem i socker. När dem svalnat ordentligt kan du fylla dem med hjälp av sprits och en tyll på ca 1-1.5 cm i diameter. Fyller munken gör man genom att trycka in tyllen på sidan och spritsa in fyllningen.
 
Syndigt gott med nygjorda munkar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback