Välkommen vecka 31

♥ Välkommen vecka 31 (30+0) ♥
 
Kroppen 
Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.
 
Barnet
Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut. Ca längd och vikt är 39 cm och 1.3 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Den senaste veckan har jag varit ganska trött och kanske beror det på att jag inte får så många timmar sömn i följd om nätterna eftersom toabesöken börjar bli fler och fler. Dessutom har jag vaknat till några gånger pga kramp i vaderna. Pratade med BM om det och hon rekomenderade mig att stretcha strax innan läggdags så det måste jag verkligen bli bättre på. Så utöver lite trötthet och halsbränna (som jag äntligen hittat tabletter mot!) mår jag faktiskt väldigt bra och det verkar även vår bebis göra då det är full aktivitet i hela magen (än så länge gott om plats) nästan hela tiden. Lugnast är det mitt på dagarna men på morgnarna och kvällarna är det full rulle - speciellt om mamma försöker ta det lugnt. Än så länge är det bara mysigt och att pappa också får några knuffar ibland är bara kul.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback