Välkommen vecka 37

 ♥ Välkommen vecka 37 (35+6) ♥
 
Kroppen 
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.
 
Barnet 
Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså. Ca längd och vikt är 47 cm och 2,7 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Humöret har för första gången under graviditeten börjat svaja lite och jag märker själv att jag är mer lättirriterad och har sämre tålamod. Samtidigt som det är skönt att det inte kommit förrän nu är det ändå lite störigt då jag trodde att jag skulle få slippa dessa humörsvängningar. Men samtidigt är det kanske inte så konstigt att humöret svänger då det just nu är väldigt tungt, varmt och trångt (!) att vara gravid. Men nu är det inte lång tid kvar, fyra veckor kvar till BF och vi har fått fixat allt vilket är riktigt skönt! 
 

Oj vilken helg!

Både fredagen, lördagen och söndagen har spenderats ute i trädgården med trädgårdsarbete, alltså en hel del slit men oj va bra det blivit! Självklart har jag inte tagit i dem tyngsta momenten utan överlåtit dem till M och hans syster. Istället har jag kört fram sten, sopat och gått runt och finslipat lite här och där så det har varit full rulle ändå!
 
M's bästa kompis i helgen

Tävling från Libero hos Linda

Kikar in och tipsar om en tävling hos Linda där man kan vinna ett paket från Libero så nu håller vi tummarna för att Knytet är en riktig vinnare! [Bilderna är lånade från hennes blogg]

Välkommen vecka 36

♥ Välkommen vecka 36 (35+0) ♥
 
Kroppen 
Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen. Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
 
Barnet 
Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen. Ca längd och vikt är 46 cm och 2,4 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Egentligen är det inte särskilt stor skillnad från förra veckan utan halsbrännan gör sig mer än gärna påmind både om morgnarna och kvällarna och förvärkarna kommer och går och är ganska kraftiga när dem är på besök. Pratade med min BM om båda dessa sakerna och till halsbrännan rekomenderade hon att jag skulle försöka halvsitta istället för att ligga när jag sover och mot förvärkarna finns det ju tyvärr inget att göra. Dock har jag lämnat ett urinprov så att dem kan utesluta urinvägsinfektion som brukar kunna resultera i kraftiga sammandragningar. I veckan ska jag tvätta Knytets alla kläder och M ska montera sängen så snart är vi helt redo för att bli en till! 

Helg fredag till måndag

När man går hemma och väntar på att en liten ska komma kan man göra lite hur man vill med dagarna, därför förlängde jag helgen med måndagen eftersom syster min var på besök. Lovely! Det togs studentbilder och övades på balfrisyrer eftersom hon om mindre än tre veckor har gjort sitt i Falköping och då äntligen flyttar hem till Skåne. Åh va du är saknad! 
 
Snyggast i stan kommer du vara på balen!
 
Utöver syskonmys hanns det även med ett besök hos optikern innan det var dags att bege sig till föräldrarkursen eftersom det var dags för sista tillfället att träffa det härliga gäng som alla ska bli föräldrar för första gången nu under juni-augusti. Temat för dagen var första tiden hemma samt amningen och efter att ha sett en film och pratat väldigt mycket om ämnet känner jag mig faktiskt ganska redo inför detta vilket är skönt. 
 
Resten av helgen, alltså den riktigt helgen, har spenderats med att fixa iordning i källaren (inte mycket kvar innan jag har mitt eget lilla hobbyrum där nere), firat morfar som gått och blivit ett år äldre, hejat fram Tre Kronor till VM-guld samt sovit i båten för första gången denna säsong. Mysigt!
 
Blev både smörgåstårta och ett av mammas hantverk på morfars kalas. Mums!

Ännu varmare..

Idag har temperaturen här hemma varit upp på 30°C och vänt därför har vi gjort så lite som möjligt. Vi har legat i soffan och svettats för att sedan ligga i sängen och svettats en stund innan det blev en kall dusch för både mig och IdaGrisen innan vi la oss på gräsmattan där det tyvärr blåste halv storm så det var inte heller någon höjdare. Du är välkommen sommaren men håll blåsten borta för detta funkar inte! Tack o lov kom M hem med den perfekta namnsdagspresenten; en fläkt! Tack älskling! 
 
IdaGrisen tycker att det bästa med att duscha är att man ser får rulla sig i gräset medan man torkar!

Varmt!

Trots att det är strålande sol och lite drygt 23°C utomhus håller jag mig faktiskt inne idag eftersom det blåser halv storm. Nackdelen med detta blåsande (utöver att man inte kan gå ut utan att blåsa bort) är att det inte heller går att öppna fönsterna på mer än vädring. Öppnar jag dem mer riskerar jag dels att dem blåser bort men även att allt i huset som inte väger särskilt mycket blåser omkring i en virvel. Åh detta resulterar självklart i att det är äckligt varmt här hemma! Just nu ligger jag i sovrummet då detta är det svalaste (minst varma) rummet men funderar starkt på att antingen lägga mig i frysboxen en stund eller ta en iskall dusch. Får nog bli det sistnämnda..
 
28,4°C inomhus är inte ok! 

Mellanmål

Banan, äpple. kiwi och passionsfrukt. Mums!

Välkommen vecka 35

♥ Välkommen vecka 35 (34+0) ♥
 
Kroppen 
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen. Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.
 
Barnet 
Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött. Ca längd och vikt är 45 cm och 2,2 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Ska jag verkligen växa mer nu?! Känner mig som en svullen basketboll och numera är det till och med svårt att ta sig ur sängen utan att pusta och stöna. Halsbrännan gör sig oftare påmind och fötterna börjar bli ganska trötta men fortfarande inte svullna vilket är skönt. Förvärkarna är nu tätare och det är nästan varje morgon som jag känner av dem men fortfarande inget jag besväras av utan tycker bara att det är kul att förlossningen börjar närma sig. Nu är det inte lång tid innan vi får träffa dig vårt Knyte!

Tidig men solig morgon

Klockan är bara strax över sju och jag har redan hunnit med att både äta frukost och bädda sängen, gud va det är skönt att gå upp tidigt! Inte nog med att dagen blir längre utan man får gjort så mycket mer när man inte sover bort halva förmiddagen. Min dag tänkte jag nu starta med att skriva det inlägg som jag fotograferade till igår men missade att skriva och publicera så håll till godo.

Blodomloppet

Grabbarna var glada över att vara i mål igår!
 
Efter att ha köat i över en timme (varför lägger man ett motionsevenemang med över 6000 medverkande samtidigt som semi i ESC?) kom vi äntligen fram till Bulltofta där starten för Blodomloppet skulle gå. Killarna sprang den, enligt dem, sköna banan medan jag och Ida satt på en filt på gräset och väntade in dem. Trevlig tisdagskväll! Idag ska jag träffa bästa vännen och ikväll blir det jobb i källaren och trädgården men jag hade även tänkt packa BB-väskan. Så att M blir lite lugnare.. 

Fler måndagskvällar på önskelistan

Igår efter att ha träffat en saknad vän på lunch var det dags för att träffa de andra blivande föräldrarna på föräldrarkursen. Det var precis som förra måndagen riktigt trevligt och jag tycker det är lite synd att det bara är tre tillfällen - hade gärna gjort detta varje måndagskväll fram tills Knytet kommer. Igår var ämnet förlossning och jag är varken mer eller mindre rädd inför den dagen nu efteråt. Den kommer när den kommer och vi kommer klara oss igenom den tillsammans. Svårare än så är det inte! Jag är mest bara nyfiken, dels på vårt Knyte (äntligen ska vi få träffas!) men även smärtan alla pratar om, det känns som en upplevelse man absolut inte vill missa här i livet.
 
Idag blir det jobb på datorn - mail ska skickas, förlossningsbrevet ska skrivas och saker till Knytet ska beställas. Så helt enkelt en lugn dag, i alla fall fram till ikväll då vi ska ner till Malmö och heja fram M som ska springa Blodomloppet. Heja heja! 
 
Under tiden jag arbetar på datorn åker dagens första mellanmål ner. Åh vad jag längtar till sommaren när man kan toppa hallonkrämen med färska hallon. Mums!

Perfekt söndag

Avslutade den långa ledigheten med en perfekt söndag! En söndag där man både hinner vila upp sig inför den kommande veckan samtidigt som man hinner få gjort saker hemma och ändå hinner träffa nära och kära är verkligen ett perfekt avslut på helgen. Som igår hann vi både med att tvätta och städa hemma innan vi körde ner till Båstad där det blev lunch i båten följt av en löprunda för M innan vi köpte med oss fika och körde hem till M&M. Väl hemma igen hann M tvätta båda bilarna samt fixa i trädgården medan jag fick fyllt i och skickat alla papper Skatteverket efterfrågat. Skönt! Kvällen avslutades sedan med hemmagjord schnitzel och säsongsavslutningen på vår favoritserie innan det blev sängen. Som sagt perfekt söndag! 
 
I båten med mina favoriter!

Bonusdag

Mycket riktigt var gårdagen lite mer händelserik då vi först var i Helsingborg för att införskaffa lite saker på IKEA innan vi fortsatte vidare söderut för att umgås med några favoriter. Snack, bus, skratt och otroligt god mat var vad dagen och kvällen hade att bjuda på innan vi körde hemåt igen strax efter tio. Tack för en trevlig bonusdag!
 
E bjuder på en av hans busigaste miner! 

Sega

Gårdagen blev verkligen en konstig dag eftersom vi sov till strax efter tolv då vi gick upp och åt lunch innan vi hamnade i soffan framför en film eftersom vi fortfarande var trötta. Jag var ju inte bakfull men kände ändå av symptomen pga att nattens sömn blivit lite hackad och malen. Tradigt läge! Resten av dagen var vi riktigt sega så efter ett krafttag i källaren (dagens ansträngning) var vi tillbaka i soffan för att heja fram Tre Kronor innan det var tack och godnatt. Idag lär det nog bli lite mer action eftersom vi ska söderut för att träffa våra favorit-busar så vi hörs igen imorgon! 

Sköna säng

Vid fem tiden trillade där in ett sms från M som snällt bad om att bli hämtad efter festen han spenderat kvällen/natten på och eftersom jag är världens bästa sambo (eller för att jag ändå var vaken..) satte jag mig i bilen och körde och hämtade honom och två kompisar. Men nu är jag tillbaka i sängen och hade tänkt sova några timmar till då tre timmar inte räcker så långt. Godnatt!


Välkommen vecka 34

♥ Välkommen vecka 34 (33+0) ♥
 
Kroppen 
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter. Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.
 
Barnet

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster. Ca längd och vikt är 44 cm och 2 kg.

 
Egna tankar om föregående vecka
Denna veckan har magen börjat vara ivägen rejält! När jag stänger kylskåpet, eller andra skåp för den delen, är det ofta man slår i magen för att man står lika nära som man brukar. Åh att smita förbi vid trånga utrymmen utan att välta ner saker och ting är mer eller mindre omöjligt. Men det jobbigaste denna vecka har varit smärtan i bröstet (högra sidan) samt bak i ryggen som gjort det svårt att andas men då det släppte efter knappt en timme var det inget att oroa sig över och enligt BM beror det på att Knytet ligger med sina fötter upp under revbenen på just högra sidan. Ajaj var snäll mot din mamma! Enstaka förvärkar har jag även kännt av men inget jag inte överlever!

Fredagskväll mitt i veckan

Eftersom M är ledig både torsdag och fredag denna veckan håller vi helg redan idag och har därför ätit den typiska fredagsrätten tacos till middag. Men nu är han iväg på fest medan jag är uppkrupen i soffan och kollar hockeyn. Kom igen nu Sverige! 
 
Tacos och en alkoholfri cider så är smaklökarna nöjda!

Pancakes

Blev sen lunch i form av pannkakor med sylt och grädde idag men nu är det dags att återgå till dagens sysslor!

En hel vecka?!

Att tiden springer iväg visste jag men det här är ju löjligt! Hur har en hel vecka redan hunnit gå sen jag uppdaterade bloggen senast? Åh vad har jag gjort hela den veckan? Det känns inte som jag hunnit med så mycket men när jag tänker efter har jag ju ändå hunnit med en del..
 
I onsdags spenderade jag hela eftermiddagen i solen på M&M's altan. Helt underbart! Gick en promenad med mormor och hundarna men utöver det satt jag bara och njöt av att våren äntligen var kommen. Torsdagen var också en ganska lugn dag men den spenderades längre söderut tillsammans med Chass. Det blev shopping, lunch och en massa skratt i ett soligt Ängelholm. Trevligt trevligt! 
 
När fredagen sedan kom var jag glad att jag hade samlat energi under onsdagen och torsdagen eftersom jag och M då tog bilen upp till Ullared för att göra av med en hel del pengar på det enorma varuhuset Gekås. Eftersom vi kört hemifrån tidigt (var framme vid nio) började vi med att fika så att vi säkert skulle orka hela dagen. Sex timmar senare, efter att shoppat vad vi skulle, ätit lunch samt hunnit inom NetOnNet's lagershop för att införskaffa en ny kaffekokare till min favorit, begav vi oss söderut igen. Väl framme på Bjärehalvön blev det middag hos M&M där IdaGrisen även spenderat dagen. Mysigt!
 
Både under lördagen och söndagen blev det sen hemmapul och trädgårdsarbet men under lördagseftermiddagen/-kvällen hann vi även med bio, grillning och umgänge med kompisarna till långt in på småtimmarna. Mycket trevligt men trodde aldrig jag skulle orka upp sen på söndagen.. 
 
I måndags var det sen dags för den efterlängtade föräldrarkursen! Vi hade både två längtat efter att få träffa andra som också ska bli föräldrar till sommaren. Att få prata av sig, reflektera och känna igen sig var riktigt trevligt. Kvällen spenderades sedan med att försöka hjälpa syster med skolarbete (oj, vad man glömmer fort!) innan det blev hockey för hela slanten. 
 
Igår, tisdags, var min dag ganska lugn fram tills dess att vi skulle till BM (där allt såg bra ut!) för efter det var det snabba ryck upp till Laholm för att sedan köra ner till Ängelholm innan vi slutligen hamnade hos mina föräldrar i Hjärnarp där det blev middag och en massa pratande. Blir så när man inte träffats på ett bra tag! Mysigt att träffa dem och hela galet vad mina syskon växer, kan vi inte bara stoppa tiden lite?!
 
Denna dagen startar vi med en stor skål fil och flingor innan det är dags att ta tag i listan med saker jag hade tänkt få gjort idag. Tagga!

Välkommen vecka 33

♥ Välkommen vecka 33 (32+0) ♥
 
Kroppen 
Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.
 
Barnet
Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning. Ca längd och vikt är 42 cm och 1.7 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Tidigare har man sett ett tydligt mönster på när bebisen är vaken och livlig då detta har varit under morgnarna och kvällarna. Men nu finns inte detta mönster längre för nu är det full rulle mest hela tiden. Oavsett om klockan är halv tre på natten eller halv tre på dagen så kan man få sig en spark ner mot blåsan eller upp i mellangärdet. Härligt! Den senaste veckan har det även varit ganska svårt att äta, får i mig en halv portion när kroppen säger stopp eftersom där ligger en bebis ivägen. Dock ser det ut som om magen sjunkit och jag har även fått en del kommentarer om det i veckan som gått men är det inte lite väl tidigt? Du kanske kan stanna där inne ett par veckor till, Knytet?