Längtan

Att det idag redan är den 30 juli är faktiskt lite ofattbart! Att vi redan gått igenom hela graviditeten med Bebis och faktiskt kan bli fyra i familjen vilken dag som helst är både lite läskigt och spännande. Men just idag lär det nog inte hända (man ska aldrig säga aldrig) vilket jag också kände på mig när jag vaknade imorse. Hur det blir imorgon eller till helgen har vi ju inte en aning om och även om man fruktar förlossningen och smärtan är ju längtan efter Bebis så mycket större.
 
Något annat vi längtat efter den senaste tiden är att få se slutresultatet av fotograferingen vi gjorde med Emelie i början av juli. Men nu behöver vi inte längre vänta eftersom vi ikväll fick alla bilderna! Åh vilka bilder! Vi är så grymt nöjda över resultatet att det inte fanns en chans för oss att bara välja ut några bilder. Självklart valde vi allihopa och självklart kommer vi anlita Emelie fler gånger, t.ex. på ett framtida bröllop.
 
En av favoriterna på min fina familj!
Foto Love by Emelie

Cravings

Egentligen har jag väl inte haft några riktiga cravings med Bebis så som jag hade med Jessica, då kunde jag ju äta potatis till frukost, lunch och middag i nio månader! Denna graviditet har jag haft lite olika sug men som mest i någon vecka och det har ju mest varit på sötsaker såsom choklad, ostbågar, skumbananer och vattenmelon. Men helst plötsligt dyker ett sug efter en viss maträtt upp som nu när jag ett par dagar sprungit runt och varit sugen på asiatiskt, tapas samt smörgåstårta. Just ikväll fick jag dämpat mitt sug efter asiatiskt då vi åt kyckling i sötsursås till middag men de andra två rätterna får vi nog snart ha till middag!
 
Dessa godbitarna blev vi bjudna på när vi var och firade Jessicas storkusin. Otroligt gott!

Vårt lilla troll

♥ Mamma och pappa älskar dig till månen och tillbaka! ♥

2/3 av semestern

Över två veckor sedan jag gjorde något avtryck här inne så jag förstår om några av er börjar fundera på om Bebis kommit, men nej jag springer (läs: vaggar) fortfarande omkring höggravid. Dagarna går dock fort ändå när man har en tvååring, speciellt när mannen i huset dessutom har semester så att vi faktiskt hittar på en hel del.
 
Sen sist jag bloggade har vi hunnit med att luncha med lite olika vänner, fira Jessicas storkusin, gå på tennisinvigning, åka på minisemester till Ronneby, besöka Göteborg, gå på Hantverksmässan, ha gäster samt äta den traditionsenliga middagen på Pepe´s. Så vi har inte direkt legat på latsidan denna semester som idag går in på sin tredje vecka. Om Bebis bestämmer sig för att titta ut denna vecka får vi se men man kan minst sagt säga att vi hoppas på det!
 
Lekpaus efter lunch i Halmstad. Roligt att testa en ny lekplats!
 
 Finaste sjuåringen!
 
Alla barn på tennisinvigningen fick glass och Jessica försöker ta sina första foton efter sommarfika hos M&M.
 
Glad tjej på tåget på väg till Göteborg!
 
Pizzan "Gamla kläder" är helt klart en favorit på Pepe´s Bodega!

Välkommen vecka 40

♥ Välkommen vecka 40 (39+0) ♥
 
Kroppen 
Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen. 
 
Barnet 
Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42. Ca längd och vikt är 51 cm och 3.3 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Nu är vi verkligen redo för Bebis! Magen släpar nästan i marken och varje gång jag nyser eller hostar för kraftigt känns det som att Bebis är på väg ut. Fötterna fortsätter dessutom att svullna och inte nog med att jag nu inte kommer i särskilt många skor så sticker det i undersidan av fötterna om morgnarna när jag sätter ner fötterna på golvet. Hoppas verkligen på att Bebis kommer denna vecka och att jag sen veckan efter har kissat ut all den vätska som nu gör att jag ser ut som en badboll! 

Välkommen vecka 39

♥ Välkommen vecka 39 (38+0) ♥
 
Kroppen 
Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber. Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.
 
Barnet 
Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång. Ca längd och vikt är 50 cm och 3 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Graviditeten rullar på och i takt med att magen sjunker blir jag tröttare och tröttare så nu utnyttjas verkligen varenda stund Jessica vill vila eller kolla film till att själv vila upp mig inför den kommande förlossningen. Foglossningen jag hade med Jessica i form av ont i svanskotan är något som nu också gör sig påmind varje gång jag suttit för länge och försöker ta mig därifrån. Hoppas dock att det försvinner fortare efter förlossningen än vad det gjorde med Jessica. 

Välkommen vecka 38

♥ Välkommen vecka 38 (37+0) ♥
 
Kroppen 
Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet 
Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. Ca längd och vikt är 49 cm och 2,8 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Magen har hela graviditeten varit ganska låg men nu är den VÄLDIGT låg. Varje morgon känns det som att den har sjunkit ytterligare någon millimeter och att Bebis snart kommer. Jag har även börjat göra fler toabesök om nätterna trots att jag försöker dricka lite mindre om kvällarna. Men nu är i alla fall BB-väskan packad och förlossningsbrevet skrivet så egentligen är det bara fritt fram för Bebis att komma!

Snart semester

Endast en dag har M kvar på jobbet innan han går på semester och då istället är hemma med oss. Så himla skönt! Visserligen står det mycket husbygge på schemat men att ändå ha honom på hemmaplan känns himla skönt om bebis nu mot förmodan skulle få för sig att titta ut. Åh även om han ska arbeta på huset kommer vi ju att äta ihop om dagarna samt hitta på saker på kvällarna eftersom han då inte ska arbeta på huset som han istället gör nu. Dessutom är det ju bara att strunta i att gå ut och jobba på huset om vi planerar någon utflykt eller vädret istället bjuder in till en dag i poolen.
 
Hoppas på många sådana här dagar med mina favoriter!

Boken om Jessica

När Jessica fyllde ett fick jag för mig att jag skulle göra en bok om hennes första år samt om tiden när vi väntande henne. Dessvärre började jag arbeta strax efter detta beslut så där var plötsligt inte riktigt tid till att göra denna bok. Men skam den som ger sig! Efter att ha suttit under håltimmar på jobb samt en himla massa timmar hemma kunde jag förra veckan skicka in den och få den tryckt. Åh i måndags kom den! Vi har redan läst den tre gånger och jag är så otroligt glad över att jag lagt ner all den tid på att göra denna bok som jag hoppas Jessica kommer älska att kolla i flera år framöver.
 
132 sidor om vår lilla prinsessa! ♥

Bildbomb från 2-årskalaset

Tilltugg till fördrink samt sommarklädda gäster. Härligt väder!
 
Varmrökt lax med nypotatis, grönsaker och såser. Perfekt sommarmat!
 
Perfekt med långbord hennes pappa byggde redan till ett-årskalaset!
 
Födelsedagsgrisen!
 
Paketöppning samt ett glädjesprång när hon fick sin alldeles egna dockvagn!
 
Tårta med grädde och bär - en favorit hos tösen!
 
Kladdigt men gott!
 
En himla fin kväll som vi vill tacka alla inblandade för! ♥

Full vecka

Då var måndagen snart slut och då den började med en ordentlig sovmorgon - då både mamma och dotter sov till kvart i tio - förstår man hur trötta vi var efter förra veckans fullproppade schema...
 
I måndags inledde Jessica sin sista vecka innan semestern på dagis så medan hon var där och lekte av sig satte jag igång med projekt födelsedagspresent åt Jessica. När jag sen hämtat henne och vi vilat middag gick vi ut i trädgården och lekte för att strax därefter få besök av Jessicas kusiner och deras föräldrar. En varm och härlig eftermiddag/kväll blev det sen med bad och middag ute i trädgården. 
 
Lek i sandlådan med mamma samt bad i poolen med pappa. Mysmåndag!
 
Likaså i tisdags var det dagis som gällde för tösen så då hade jag passat på att boka in ett besök hos barnmorskan. Allt såg bra ut för bebis medan mina järnvärden var lite låga därför körde efter barnmorskan till M&M och stoppade i mig ett gäng jordgubbar innan jag körde och handlade och hämtade Jessica på dagis. Under eftermiddagen och kvällen fixade jag med Jessicas present samt lite smått började förbereda inför lördagens kalas medan M höll på med huset. 
 
I onsdagskväll, efter att ha spenderat dagen på dagis, fixande med present samt kalasförberedelser var vi och fotograferades av bästa Emelie. När vi väntade Jessica var vi i Helsingborg och blev fotograferade av henne på stranden samt i Slottshagen vid Kärnan därför hade vi denna gång istället önskat att bli fotograferade vid Hovs Hallar eftersom det för oss är "hemma". Lite tveksamheter om vårt val av plats, eftersom solen denna kväll var så stark, bestämde vi oss ändå för att fotograferas där och vilket bra beslut det var. Emelie var helt lyrisk över det magiska ljus denna kväll bjöd på och eftersom hon sa att detta var en av hennes topp tre gravidfotograferingar väntar vi nu med spänning på att få se bilderna.
 
En favorit från förra fotograferingen med Emelie.
 
Under Jessicas sista dag på dagis blev hon lite i förväg firad av kompisarna medan jag var och färgade fransar och bryn inför två-årskalaset. När jag sen hämtat henne och vi sagt hejdå inför sommarlov och sju (!) veckor semester fortsatte vi till Ängelholm för att leka i Hembygdsparken tillsammans med hennes kusiner. Efter några timmar lek och busande körde vi vidare till Maxi för att storhandla inför kalaset innan vi fortsatte hem. Kvällen var sen superfin samt otroligt varm därför spenderades den i poolen.
 
Glad tjej som gungar tillsammans med yngsta kusinen!
 
Fredagen var också otroligt varm därför körde vi till M&M så att Jessica tillsammans med mormor kunde gå in på badet och åka rutschaka och svalka av sig tillsammans med en massa andra barn medan jag fixade det sista inför kalaset. Under eftermiddagen fixade jag sen med det sista på presenten och kvällen/natten spenderade jag och M med att städa och förbereda inför kalaset.
 
Älskade blötdjur som älskar vatten mer än något annat!
 
När lördagen sen kom fyllde vår lilla tös redan två år och efter att ha spenderat dagen med bl.a. tårtbakning samt bad i poolen med sina föräldrar och sin moster blev hon ordentligt firad av släkten på kvällen. Trots att hon denna dag inte haft tid att sova middag över huvudtaget var hon på ett strålande humör hela kvällen och stupade inte förrän vid midnatt när vi erbjöd henne att sova i vagnen tillsammans med oss i trädgården.
 
Paketöppning och oboy ur den speciella födelsedagskoppen är en självklarhet!
 
Söndagen inledde vi sen med sovmorgon innan vi tog tag i disken för att sen spendera resten av dagen utomhus. Massor av lek och bus i poolen innan vi sen alla tre sov middag ute på trädäcket, Jessica i sin vagn och hennes föräldrar i varsin solstol. Efter vilan blev det tårta till mellanmål innan vi fortsatte att bada resten av dagen och man kan minst sagt säga att vi är ganska glada över att ha pool i trädgården när temperaturen går en bit över 30 grader! Kvällen fortsatte vi även den ute i trädgården med grillad middag samt glass - ett helt perfekt avslut på helgen och veckan!
 
Grillat är godast!

Välkommen vecka 37

 ♥ Välkommen vecka 37 (35+6) ♥
 
Kroppen 
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.
 
Barnet 
Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså. Ca längd och vikt är 47 cm och 2,7 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Har egentligen hela tiden kännt mig lite varmare än normalt men nu är det ju extremt. Svettas över absolut ingenting och har även börjat svullna ordentligt både i ansiktet och om händerna men värst är det utan tvekan för fötterna. Har många skor på hyllan som jag inte ens kommer i så helst av allt går jag ju bara barfota hela tiden.