Välkommen vecka 36

♥ Välkommen vecka 36 (35+0) ♥
 
Kroppen 
Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen. Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
 
Barnet 
Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen. Ca längd och vikt är 46 cm och 2,4 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Äntligen mår jag sådär bra som jag gjorde under graviditeten med Jessica så nu hoppas jag att det håller i sig och att det bara är tröttheten (sliter lite att vara gravid samtidigt som man har en tvååring) som blir det tuffa innan förlossningen. Att det för Bebis nu är trångt märks också väldigt tydligt då rörelsen är mindre "all-over-the-place" och istället typ punktmarkeringar med t.ex. hälar och armbågar. Trycket neråt har också ökat ordentligt då hela nedre magen drar ihop sig vid nysningar eller hostningar. Snälla Bebis bli där inne till efter stora-systers födelsedag nästa vecka!

Kalasplanering

Nästa vecka vankas det kalas för vår blivande två-åring så nu ska kvällen spenderas med att planera och förbereda så gott det går. Mat ska bestämmas och dekorationer ska beställas och fixas. Men jag älskar't!
 
Dukningen och tårtan på kalaset förra året!

Midsommarhelgen 2015

Som sagt var det för vår del ganska fullt upp detta års midsommarhelg men det var samtidigt himla roligt och mysigt att få träffat så mycket folk. I fredags var det ju precis som för alla andra dags att fira midsommar så på schemat stod traditionell midsommarlunch med sill, nypotatis, jordgubbar och allt annat som hör midsommaren till. Till detta hade vi bjudit min syster som efter två veckor hemifrån gladeligen ville fira midsommar med oss. Trevligt trevligt!
 
Efter lunchen körde vi ner till Båstad för att dansa runt stången nere vid stranden tillsammans med en massa andra barnfamiljer. Det började bra med fint väder och en glad Jessica men efter en liten stund hade vi istället regn och om möjligt en ännu gladare Jessica. Knasunge som är så förtjust i vatten! Därför rullade vi, efter det att Jessica fått glass som de delade ut till alla barn, vidare till M&M då vi alla fyra blivit ditbjudna på middag. Resten av dagen/kvällen spenderades utomhus med lek, blåsande av såpbubblor, grillat till middag samt dansuppvisning av mina favorittöser. En lugn och skön midsommarafton som var hellyckad från början till slut!
 
Somrig tårta med daimbotten och jordgubbsmousse!
 
Midsommardagen spenderas sedan traditionsenligt i Förslöv där karnevalen äger rum varje år. 5000 personer roades av de tjugotal ekipagen som rullade genom byn innan vi sen tillsammans med M's bror och hans familj picknickade och njöt av vädret som denna dag var helt perfekt. Inte för varmt men ändå soligt och fint! Efter karnevalen körde vi sen alla hem till oss där vi åt middag och spelade spel till en bit in på småtimmarna. Trevlig lördagskväll!
 
Mina favoriter njöt av det fina vädret i lördags! 

Trött preggo

Man kan ju tro att vi "tjockisar" är dem som mår bäst efter midsommarhelgen eftersom vi inte får den där jobbiga dagen-efter-huvudvärken som dem som dricker kan råka ut för. Men jag ska i ärlighetens namn säga att jag idag har varit helt slut! I tre dagar har vi träffat folk och haft det himla bra alla tre dagarna men att jag skulle vara så trött efter helgen kunde jag inte ana. När Jessica var på dagis sov jag nästan hela tiden och under eftermiddagen har vi tagit det lugnt då vi lekt, läst böcker och kollat på Bamse. Tänkte att jag skulle bloggat om helgen och publicerat lite fina bilder men det får helt enkelt bli imorgon istället då jag nu ska krypa upp i soffan med min favorit innan kudden kallar.
 
Vår lilla sommartös!

Välkommen vecka 35

♥ Välkommen vecka 35 (34+0) ♥
 
Kroppen 
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen. Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.
 
Barnet 
Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött. Ca längd och vikt är 45 cm och 2,2 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Under förlossningen med Jessica pratades det om att man eventuellt var tvungen att klippa upp min ring då jag var så pass svullen om fingrarna. Tack o lov slapp vi detta men jag lovade mig själv där och då att ta av den i god tid nästa gång så denna vecka har jag faktiskt lagt den för första gången på snart 10 år. Känner mig lite naken.. För övrigt har det inte hänt särskilt mycket i veckan. Magen fortsätter såklart att växa och Bebis fortsätter med sin gymnastik i magen trots att platsen över nu borde vara minimal. Halsbrännan kommer och går, när den kommer varar den flera dagar medan jag sen kan vara av med den helt några dagar. BB-väskan är fortfarande inte packad men samtidigt känner jag ingen stress över detta för det löser sig även om det hade varit skönt att få det gjort. Kanske får jag gjort det i veckan som kommer?

Negativt stressande

Efter förmiddagens besök hos barnmorskan har jag nu bara tre inbokade kontroller kvar innan dess att Bebis är beräknad att komma. Helt galet! Börjar bli lite stressad eftersom vi vid den här tiden under förra graviditeten var helt färdiga med allt. Nu är inte BB-väskan packad, bilbarnstolen är inte insatt och några bebiskläder är inte tvättade. Inte heller är någon säng monterad men den införskaffade jag i alla fall igår tillsammans med en byrå och en födelsedagspresent till vår prinsessa när hon ändå var på dagis. Det gäller att utnyttja alla timmar på dygnet! 
 
Dagens besök hos barnmorskan gick i alla fall bra, Bebis ligger med huvudet neråt (tack o lov!) och allting ser bra ut. Dock måste jag dit imorgon igen och lämna några blodprov då de ska kontrollera att mina sprutor inte försämrar några värden. Anledningen till att jag inte kunde ta proverna idag var för att de då hade varit för gamla (äldre än fyra timmar) när de kommit in till labbet så det är bara att gilla läget och åka dit imorgon eftermiddag igen. Jessica blev ju dock väldigt glad när hon fick höra detta eftersom jag även då berättade att hon under tiden skulle få vara hos M&M. Älskade busfrö! 
 
Tänk att vi snart ska få uppleva detta magiska ögonblick igen - första mötet med sitt barn!

Utedag

Dagen började med sol och slutade i regn men trots detta har vi varit ute och hållt på i trädgården nästan hela dagen. M har jobbat på huset, jag har tvättat däcket och utemöblerna medan Jessica har lekt i sandlådan, gungat och vattnat blommorna (läs: ogräset!). Igår var vi också utomhus större delen av dagen men då inne i Ängelholm, i Hembygdsparken närmre bestämt, där vi lekte, hälsade på djuren samt picknickade. En riktig mysdag bara vi tjejer!
 
Åka rutschkana och vinka på djuren - nöjd tjej!

Välkommen vecka 34

♥ Välkommen vecka 34 (33+0) ♥
 
Kroppen 
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter. Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.
 
Barnet
Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster. Ca längd och vikt är 44 cm och 2 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Bebis är riktigt livlig av sig och rör sig förvånansvärt mycket trots att det börjar bli riktigt trångt. Precis som det var för storasyster är det som livligast på kvällarna men den senaste veckan har det även varit mycket aktivitet på morgonen likaväl som mitt på dagen. Att anstränga sig för mycket (gå i för många trappor eller lyfta Jessica för mycket) gör att magen blir stenhård och för många sådana tillfällen på en dag resulterar i förvärkar när kvällen väl kommer. Verkligen hög tid att börja ta det lugnt men viktigast av allt är kanske att packa BB-väskan och fixa det sista inför födseln. Börjar ju faktiskt närma sig!

Redan helg igen

Hur fort kan veckorna egentligen gå? Imorgon är det redan helg igen och trots att vi inte gör extremt mycket på veckorna bara flyger dem förbi. Denna helg har vi faktiskt inte planerat in någonting men precis som förra helgen, då vi egentligen inte hade särskilt mycket inplanerat heller, var den ju över lika fort som vanligt.
 
Under lördagen skulle M arbeta på huset så då körde jag och Jessica ner till Båstad för att fika hos M&M samt gå på marknaden "Pärans dag" som ägt rum på torget de senaste 20 åren. För min del är det flera år sedan jag var på marknaden sist och insåg nu att anledningen till detta är ju att det inte är mycket att hänga i granen. Men Jessica var ganska nöjd med att äta nypotatis och chips samt klappa djur.
 
På söndagen körde vi ner till Jessicas kusiner där hon och hennes pappa lekte ute i det fina vädret medan jag, svägerskan samt deras granne körde på Me&I-träff. Jordgubbar, choklad, och mousserande bjöds vi på ute i solen tillsammans med en massa andra shoppingglada tjejer som själva haft träff under våren. Gjorde några finfina fynd till mig själv då vårens Me&I-kläder såldes ut till 50%. Nu är min låda med Me&I-kläder (ja, jag har en hel låda med bara kläder från detta underbara märke!) mer än full och jag bara längtar tills Bebis är ute så att jag kan börja min viktresa neråt och då också börja använda alla fina plagg. 
 
Två mobilbilder (hade glömt ladda batteriet på kameran) från i helgen; klappa kalvar på marknaden samt tösen lycklig över att vi spenderade hela kvällen utomhus där vi t.om. åt middag. Äntligen sommar!

Välkommen vecka 33

♥ Välkommen vecka 33 (32+0) ♥
 
Kroppen 
Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.
 
Barnet
Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning. Ca längd och vikt är 42 cm och 1.7 kg.
 
Egna tankar om föregående vecka
Halsbrännan fortsätter besvära väldigt mycket och magen börjar bli ordentligt tung. Värst är det att gå i trappor och en vända ner i källaren resulterar i mycket tryck neråt samt flåsande då jag blir väldigt andfådd. Det är även pga halsbrännan svårt att ha någon aptit eftersom halsbrännan är så kraftig att jag mår illa flertalet gånger varje dag. Hoppas verkligen att det går över snart!

Kalasinbjudningar

Idag är det bara en månad kvar till Jessica fyller två därför satt jag i förmiddags med inbjudningarna till hennes kalas. Förhoppningsvis kan jag färdigställa dem imorgon så de kan läggas på lådan och delas ut i början av nästa vecka men det beror ju lite på vilket humör tösen är på eftersom hon imorgon är ledig från dagis. 
 
Förra årets kalasinbjudningar!

Ett litet paket med igelkottar

När det kommer ett paket med små igelkottar blir både mamma och dotter glada! 
 
Förra veckan reade Me&I ut sin vårkollektion med 20% rabatt så då passade jag på att klicka hem lite kläder till mig (till efter graviditeten) men självklart även till Jessica och Bebis i magen. Eftersom vi inte tagit reda på vem som väntas komma ut i slutet av juli vill jag inte köpa för tjejiga/killiga plagg så en söt liten blå body med ben som man kan matcha storasyster fick bli Bebis första plagg från Me&I. Till Jessica blev det utöver tunikan (att sykonmatcha med) en klänning och en topp av den lite puffiga modellen. Superfint!
 
Första syskonmatchningen samt två nya favoriter i Jessicas garderob!

Höstväder i juni

Andra dagen in i första sommarmånaden och det är lika dåligt väder som en ruggig höstdag. Brr! Men trots detta kyliga väder var vi några föräldrar och barn som trotsade regn och blåst och spenderade kvällen på dagis där det var dags att rusta upp utegården lite. Inte så mycket som kunde göras just pga vädret men det var ändå kul att få träffa lite andra föräldrar samt se hur roligt barnen har ihop.
 
Under vår weekend i Paris för två månader sen var det betydligt bättre väder än vad den svenska sommaren bjuder på..

Tillbaka på dagis

Efter tre veckors semester är Jessica tillbaka på dagis eftersom hon nu får gå 15 timmar/veckan så länge jag är hemma på havandeskapsledighet eller föräldrarledighet. Förhoppningsvis kommer både hon och jag må som bäst av detta - jag får vila upp mig så att jag är en pigg mamma på eftermiddagarna och Jessica får leka av sig med kompisarna på dagis. Dessutom är dem på dagis alltid, oavsett väder, ute på förmiddagarna vilket bara är bra för Jessica som om hon hade fått hade varit utomhus från morgon till kväll. 
 
Många timmar spenderas varje vecka utomhus men inget slår vår weekend i Paris då tösen provade så många lekplatser hon kunde!